Acest robot înspăimântător tocmai a devenit realitate. De ce a făcut Disney așa ceva?

de: Paula Artin
02 11. 2020

Dacă tot a fost Halloween-ul, cei de la Disney s-au gândit să ne dea motive de speriat. Nu că nu ar fi destule. O echipă de cercetători de la Disney a construit un robot animatronic înfricoșător, într-un experiment care să replice privirea umană la roboți, pentru a părea mai realiști.

După cum reiese dintr-un videoclip, imaginea descarnată a monstruozității robotice este terifiantă, cu ochi realiști – pleoape cărnoase expuse care te privesc direct. Iar partea cea mai înfiorătoare nici măcar nu sunt ochii. Ca avertisment, nu te uita prea mult la dinții robotici.

Un robot humanoid… sociabil

Robotul a fost dezvoltat de inginerii de la divizia de cercetare Disney, Walt Disney Imagineering, și de cercetătorii de robotică de la Universitatea Illinois, Urbana Champaign și Institutul de Tehnologie din California.

“Prezentăm o arhitectură generală care urmărește nu numai să creeze interacțiuni ale privirii dintr-un punct de vedere tehnologic, ci și prin lentila animației personajelor, unde fidelitatea și credibilitatea mișcării sunt primordiale”, arată rezumatul unei lucrări despre robot intitulată “Realist și Interactive Robot Gaze”.

“Adică încercăm să creăm o interacțiune care să demonstreze iluzia vieții.”

Și, probabil, robotul înfricoșător este capabil să facă exact asta. Mișcările sale sunt rapide și fluide, de parcă ar fi o ființă vie. Pentru a aduce la viață iluzia lor Frankenstein, echipa a stratificat mișcări motorii subtile pentru respirație, clipire și “sacade”, care sunt mișcări rapide ale ambilor ochi în același timp.

Un senzor în zona pieptului, acoperit de o cămașă – Mulțumim, Disney! Fața este suficient de neliniștitoare – avertizează robotul când trebuie să se întoarcă și să interacționeze cu o persoană din fața sa, iar mișcările oculare se deplasează de la contactul vizual direct la mișcările rapide ale ochilor. Robotul imită și mișcări subtile în sus și în jos pentru a replica respirația. Robotul poate reacționa chiar la stimuli externi, ceea ce-i permite să mențină contactul vizual cu un subiect în mișcare, după cum se poate vedea din interacțiunile cercetătorilor cu ciudata mașinărie.

Rezultatul final este un robot autonom cu capacități de interacțiune similare celor umane și un exemplar perfect al realismului animatronic. Nu este greu să ne imaginăm cum ar putea Disney să folosească această tehnologie, să zicem, pentru personajele animatronice din parcurile sale tematice.

Divizia de cercetare a companiei lucrează de ceva timp la realizarea unor roboți mai reali. În 2018 și-a dezvăluit robotul Stickman care putea face backflips în aer. Va trebui doar să adauge ceva care să arate ca pielea peste craniului robotului.